Má cenu trestat kočku?

18.05.2015 12:19

Vážení přátelé, ráda bych něco uvedla na pravou míru. 
Řešily jsme s paní Zdeňkou jeden problém s její kočičkou, a já jí řekla, že v nejhorším ať na svou kočku zvýší hlas aby věděla, že dělá něco špatně, nebo jí i lehce plácne. Paní Zdeňka se lekla, a odpověděla mi, že jsem na semináři říkala, že kočky se nesmí trestat. Ano měla pravdu. Toto poměrně často říkám a kladu na to i poměrně velký důraz, ale uvědomila jsem si, že ne pro všechny je termín trest to stejné.
 Když pominu trenérskou terminologii, kde je trest velmi dobře odstupňovaný a definovaný, tak pro mě termín trest u kočky znamená například: Když vám kočk
a udělá doma loužičku vy jí vezmete za kůži na krku vyklepete jí, vymácháte jí v čůránkách čumák a zahrnete jí  sprchou sprostých slov. Vím jak člověku umí prasknout nervy, a tak mám jisté pochopení pro toto lidské chování. Dle mého názoru je toto, ale opravdu nepřiměřený trest, který by se používat neměl!!!  Na druhou stranu je ale potřeba, i kočkám čas od času dát najevo, že s nějakým chováním nesouhlasíte. Například když na Vás kotě skočí poškrábe vás tak to nemůžete nechat jen tak, protože by se akorát naučilo, že toto chování je v pořádku a vlastně vám vůbec nevadí. Když se Vám  po noze vydrápe kotě až na hlavu v pořádku to není . U malého kotěte je to třeba roztomilé, ale  kočička jednoho dne vyroste a bude mít třeba od 3kg do 15kg a pak u tohoto chování nastává problém, protože co se v mládí naučíš... Proto jej můžete jemně plácnout s důrazným NE! Aby vědělo, že toto se vám nelíbí, a že ne vše si k vám může dovolit. Nehledě na to, že i kočičí mámy svá koťata vychovávají jemným kousáním,fackováním  a nesouhlasným mručením. Ti z Vás kteří se mnou spolupracují nebo spolupracovali tak vědí, že se s kočičkami vždy vše snažím řešit po dobrém, ale ono bohužel ne vždy vše jde řešit úplně po dobrém a je potřeba nastavit i ve vztahu s kočkou jasná pravidla.Takže držme se  pravidla všeho s mírou, trestejme málo, chvalme hodně a to nejen kočky, ale i ostatní živé tvory  včetně vašich mužů, žen a dětí :)

Přeji Krásný den Klára