Sítě do oken? Za mě rozhodně ano!

17.06.2018 12:02

Poslední dobou se čím dál častěji setkávám otázkou zasíťování oken. Kočkaři se v tomto dělí na dva tábory. Ti kteří sítě propagují a sami používají, a ti kteří tvrdí že kočka přece není hloupá a tedy z velké výšky neskočí. Ano přikláním se k tomu, že kočka není hloupá, ale bohužel její vnímání světa jako takového je trošku jiné než naše. Navíc kočka nemusí z okna či balkonu skočit umyslně. Je spousta případů kdy kočka uklouzla, vyskočila v zápalu lovu nebo se lekla, uskočila a najednou už pod ní nebylo nic pevného. Je pravdou, že pro kočku jsou bezpečnější pády z vyšších pater než z pater nižších, protože se dokáže za letu přetočit na nohy aby pád odpružila, ale upřímně když má člověk svou kočku rád tak jí z okna skákat nenechá.

Proto se zákonitě řadím k první skupině lidí, kteří sítě propagují a vlastní. Vždy své klienty upozorňuji, že balkony a okna by měli být zabezpečené, ale dost často se setkávám s odpovědí: „Ne to je zbytečné ona neskočí“. A jsem zase u toho: Kočka nemusí skočit umyslně!!! A tak stále dokola trpělivě vysvětluji. V dnešní době seženete spoustu krásných sítí, které kolikrát nejsou skoro ani vidět a přesto krásně udrží váhu kočky a odolají i jejich silným zubům. Člověk pak nemá pocit že je zavřený ve vězení, protože má před okny mříže. Síť si můžete za poměrně nízkou pořizovací cenu (cca 100-300 Kč) koupit a ukotvit navrtáním sami. Nainstalovat sít není nic složitého zvládne to každý zručnější muž i žena a pokud si na to člověk sám netroufne tak si může objednat firmu. Takových firem  kde vám profesionálové zasítují okna i balkony během chvilky je již poměrně dost. Výhoda této služby je ta, že nemusíte nic kupovat. Samozřejmě je to ta dražší varianta. Ceny zasíťování oken od firmy se pohybují okolo 2000-3000 Kč za okno. Balkony jsou samozřejmě dražší tam se cena šplhá až k 5000 Kč. Zaleží ale jakou firmu si samozřejmě vyberete. Jenže po tomhle všem člověk narazí na další argument a tím je: „No jo jenže my nemůžeme vrtat do fasády.“ Důvodů proč člověk nemůže vrtat do fasády je spousta. Žije v podnájmu, žije v památkově chráněné budově, fasáda není v takovém stavu by to vydržela... a tady nastává zdánlivě nějvětší problém na který si lidé myslí že mě nachytají. Jenže já se snažím držet krok s dobou a tak vím že v dnešní době existují již i sítě, které se vůbec přivrtávat do fasády nemusí a sama tyto sítě v oknech mám. Jestli si mohu dovolit reklamu tak sama mám sítě od firmy Cat Expert a jsem s nimi naprosto spokojená po stránce funkčnosti tak i cenové. Jejich sítě se pohybují od 1500 do 1900Kč .Tyto sítě se do oken instalují pomocí roztažitelných, rozpěrných tyčí opatřených silnou pružinou.  Osobně jsem výhodu nevrtaných sítí ocenila v momentě kdy nám na domě dělali nové zateplení a sítě jsme museli komplet na půl roku sundat. Po tom co dělníci fasádu dodělali byla otázka půl hodiny tam sítě vrátit zpět z čehož jsem byla nadšená já i naše kočičky. Nevrtaných sítí se lidé často bojí, protože mají pocit že se kočka o síť opře a vypadne i se sítí. Jak jsem již zmínila většina nevrtaných sítí má pružinový rozpěrný systém. U sítí které máme my jsem je sama testovala a udrželi mě i když jsem se do tyčí opřela plnou vahou... Firem které se specializují na nevrtané sítě je již také více a je to jen o hledání aby jste si našli tu pravou. Některá okna jsou totiž dost atypická a tak člověk musí zapátrat trochu hlouběji ale jde to.  Další možností jak zasíťovat okno tak je natáhnutí síť do dřevěného rámu který vsadíte do rámu okna a zajistíte před vypadnutím, ale to je již varianta pro šikovné ruce. Každopádně to je asi jedna z nejméně nákladných nevrtaných variant.

Vždy říkám že člověk který do svého života přijal jakékoli zvíře za něj má zodpovědnost a měl by je chránit před nemocemi a nebezpečím. Mezi tato nebezpečí si myslím že patří i pád z okna. Nikdo Vám nemůže nařídit aby jste okna měli zasíťována, ale já to vždy doporučuji, protože se ve své praxi často setkávám s tím, že kočka x krát vypadne a nic se jí nestane. Jenže na x první si srazí vaz. A pak mi majitelé volají o kontakt na někoho kdo by jim okna zasíťoval. Toto prozření bývá skvělé, ale bohužel muselo být  zbytečně vykoupeno kočičím životem. Člověk nikdy neví, a tak by měl pro bezpečí svých koček udělat maximum již preventivně. Mezi to patří i zasíťovaná okna a balkony. Jak se říká kdo chce hledá možnosti kdo nechce hledá výmluvy, ale bohužel zrovna v tomto případě může být výmluva velmi fatální.

 

 

 

 

Garfinka, Sebík a Barbucha  si užívají zasíťované okno.

 

 

 

 

 

 

 

Ukotvení tyčí bez vrtání: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Seznam některých firem  :

CatExpert

Aleza

K9

CCTrade

Výškové práce Melichar

Trixie