Patří na kočku obojek?

19.01.2015 22:55

 

 

Dnes si vezmeme na paškál značení koček a to konkretně obojky. Každá kočka která žije s člověkem by měla být značená a to ideálně čipem i obojkem. Může se Vám zdát, že když necháte kočku očipovat tak je zbytečné aby měla obojek a naopak. Ono to tak bohužel, ale není. Pokud je kočka načipovaná je snažší Vás dohledat pro větší záchytné stanice a veterinární kliniky, ale pokud se vaše kočka dostane do malého útulku, který nevlastní čtečku čipů a nebo k soukromé osobě, tak není úplně jednoduché majitele dohledat. Proto by kočka měla mít i obojek značený jménem a adresou. Naopak pokud kočka obojek ztratí, tak je lepší když je kočka označená i čipem, aby byla možnost majitele dohledat jinou cestou.

S obojky to ale není tak snadné jak by se mohlo zdát. Hodně majitelů koupí kočce obojek určený pro malé plemeno psa, a ten se pro kočku může stát časovanou bombou. Obojek určený pro psa má úplně jinou funkci než obojek určený pro kočku. Psa má obojek udržet na vodítku když se vzpouzí, když táhne, a nebo když zlobí. Proto musí být pevný a odolný. Majitel ho však po celou dobu nošení obojku má pod kontrolou a doma pejskovi obojek sundá. Kočky z pravidla nosí obojek permanentně právě z důvodu zatoulání se, a nejsou po dobu nošení pod kontrolou. Proto obojek pro kočku musí splňovat úplně jiné podmínky než pro psa. Málo lidí bere kočku na obojku ven. Často se na procházky s kočkami využívají kšírky a tak obojek pro kočku nemusí být tak odolný na tah a ani by takový být neměl. V případě, že se totiž kočka někde za obojek zasekne, začne panikařit, točit se, vrtět se a pokud obojek dostatečně rychle nepovolí, nebo se neroztáhne tak se kočka na obojku uškrtí. Bezpečnostních obojků je celá řada. V obchodech s potřebami pro zvířata je poznáte podle toho, že pokud zatáhnete za sponu tak se sama rozevře, a nebo je v části obojku našitá gumička, která se roztáhne a kočku v případě nebezpečí pustí. Obojek by určitě měl být označený jmenem zvířete, jménem vás, aktuálním telefoním číslem a případně i adresou. Pokud kočička chodí bez dozoru ven tak by měl obojek obsahovat i rolničku (Na kterou si musí kočka postupně navyknout). Funkce rolničky není pouze ozdobná. Rolničky se dávají na obojky jako plašičky ptáků, které kočky velmi rády loví a bohužel tak decimují volné populace drobného ptactva, které se v naší přírodě vyskytují. Pokud máte kočičku doma v bytě a ven jí nepouštíte tak rolničku mít nemusí, ale obojek s adresou by měla mít i tak. To z důvodu toho, že nikdy nevíte co se může stát. Kočička Vám proběhne dveřmi, protáhne se škvírou v plotě, protáhne se ventilací z okna.... Většina kočiček se najde, ale skončí v náhradních rodinách a nebo útulcích právě z důvodu, že majitel nemohl být dohledán. Moje dvě kočky semnou žijí v bytě bez přístupu ven, a i přesto mají oba bezpečnostní obojek s kontaktem a čip. Bezpečnostní obojek není žádná závratná investice. Dá se většinou pořídit od 50Kč, dá se sehnat samozřejmě i mnohem dráž, ale to potom již záleží na vašem vkusu zda chcete kočičce dopřát luxus v podobě náhrdelníku s krystaly swarovsky, a nebo zda vám stačí obyčejný nylonový.


 

                                            

Bezpečnostní obojek s gumičkou                                                              Klasické zavírání bezpečnostních obojků 

                            

 

 

                                                                

                                               Nevhodný typ obojku pro kočky -neobsahuje bezpečností prvky