Kočky a Šanta

19.05.2015 19:15

Tak jsem se rozhodla napsat něco o šantě kočičí a vlivu na kočky. Po tom co jsem proslídila internet jsem však zjistila, že bych nenapsala nic nového, a tak jsem se rozhodla dát sem vědomost od tety Wiky :-) odkaz na celý článek o šantě najdete pod textem. Zde tedy jen stručný výtah o šantě a jejím vlivu na kočky : 

Jak již sám název napovídá, šanta silně souvisí s kočkami. Zatímco na člověka a další savce má jen minimální účinky, pro její působení na kočky se jí někdy přezdívá „kočičí kokain“. Ve volné přírodě se kočky v porostu šanty válejí, trhají a kousají listy a nakonec se svinou do klubíčka. Toto chování je vyvoláno zejména nepetalaktonem, který se uvolňuje do vzduchu a který kočky vdechují. Stejný efekt mají i výtažky z čerstvých rostlin nebo sušené rostliny, které se např. přidávají do hraček nebo se ve formě postřiku aplikují na škrabadla. Efekt vyvolaný šantou trvá pět až deset minut. Poté dochází k útlumu, částečně také proto, že kočky části šanty obvykle snědí, takže ta na ně posléze působí jako sedativum.

Uvádí se, že šanta působí jen asi na polovinu koček. Kočky, které k ní jsou vnímavé, na ni reagují s různě silnou intenzitou. Nebyl zpozorován rozdíl mezi kočkami a kocoury, ale je zajímavé, že koťata mladší osmi týdnů nejenže na šantu nereagují vůbec, ale často k ní přímo projevují odpor. Vědci se domnívají, že senzitivita je dědičná. Podrobný výzkum však nebyl proveden. Odborníci[kdo?] se domnívají, že rostlina láká kočky svou vůní záměrně, protože jim při válení se v porostu ulpí na kožichu šantová semínka. Ta pak kočky při svých toulkách roznesou po okolí a tím zajistí další rozšíření rostliny.

Šanta je pro kočky neškodná, nemá vedlejší účinky a dle známých skutečností není návyková.

V obchodech s chovatelskými potřebami se prodává buď pod svým českým názvem, nebo pod anglickými názvy catnip či catmint.

ZDROJ: WIKIPEDIE



Zdroj obrázku Google.